top of page

HOE FOTOGRAFEER JE EEN KUNSTWERK

Hoe u een kunstwerk presenteert, bepaalt voor een belangrijk deel hoe de kijker van het werk deze ervaart. De presentatie essentieel voor een eventuele verkoop van het werk. De kijker moet een goed beeld van het werk kunnen krijgen. 

Schilderijen

Voor een schilderij is een achtergrond niet nodig. Het gaat immers om het werk zelf. Als er een lijst omheen zit, dan is die wel van belang. Fotografeer dan het schilderij met de lijst.

De volgende tips kun je gebruiken om een goede foto van het werk te maken.

1. Ga recht voor het kunstwerk staan. 

Dit is een belangrijk punt. Als je niet recht voor het werk gaat staan, dan wordt de rechthoekige of vierkante vorm van het schilderij een trapezium of veelhoek zoals u hiernaast kunt zien.

U kunt het schilderij op de vloer leggen als u er niet recht voor kunt staan. Dan houdt u de camera recht boven het schilderij. Let dan wel op dat dat er geen schaduw van uzelf op het doek valt. 

Heeft u een statief voor uw camera, gebruik die dan. Met statief wordt de foto scherp. Uit de hand genomen foto's worden sneller onscherp. Met een statief kunt u ook beter zien of u recht voor het werk staat. Heeft u de camera op een statief staan, gebruik dan de zelfontspanner die op de meeste camera's aanwezig is. Zo voorkomt u bewegingsonscherpte. 

2. Zorg voor zo weinig mogelijk reflecties

  • Voorkom dat het licht van een lamp of van de zon voor reflecties op het doek zorgt

  • Fotografeer geen kunstwerk waarvoor een glasplaat zit. Glas zorgt altijd voor reflecties zoals u hiernaast kunt zien

  • Gebruik geen flitser. Een flitser zorgt ook voor reflecties

  • Hangt het schilderij naast een raam, bijvoorbeeld rechts, dan is het behulpzaam on met een wit stuk papier of iets anders aan de linkerkant van het schilderij te houden dan wordt die kant ook goed belicht

  • Als het kan fotografeer buiten aan de noordkant van een huis, schuur of ander gebouw. Het licht uit het noorden is zacht en het schilderij wordt niet direct belicht door de zon. En een bewolkte dag is beter dan een zonnige dag. 

3. Bewerk uw foto

Als het mogelijk is, bewerkt u de foto op de computer of tablet. Zorg er voor dat alleen het schilderij (met of zonder lijst) op de foto staat.  De rest van de foto kunt u beter weglaten, bijsnijden. 

De foto van uw schilderij kan vele malen beter worden als u de belichting, contrast en helderheid 

aanpast. Dit kunt u doen met een fotobewerkingsprogramma op uw computer of tablet. Het fotoprogramma op uw iPhone of iPad heeft standaard de mogelijkheid om uw foto te verbeteren.

De onderste van de twee foto's die hiernaast staan, is met het programma Foto's op de iPad bewerkt.

De kleuren van deze foto zijn iets warmer. Aan u wat u mooier vindt of meer overeenkomt met het kunstwerk.

4. Omvang van de foto's

Voor de omvang van de foto’s geldt het volgende:

  • Moet minimaal 500 Kb and maximaal 5 Mb zijn 

  • Aanleveren in png, jpg  of jpeg formaat

  • Moeten kleiner dan 5000 bij 5000 pixels zijn.

Veelhoek.jpg
Schilderij fotograferen 002.jpg
Schilderij fotograferen 001.jpg
IMG_1858.jpeg

Ruimtelijke objecten

Voor ruimtelijke objecten is een achtergrond noodzakelijk. U kunt kiezen uit een witte, zwarte achtergrond van papier of stof. Of u plaatst het werk in een 'natuurlijke' omgeving. Bijvoorbeeld in uw tuin met een groene achtergrond. 

Kiest u voor een achtergrond van stof of papier. Hang dan de stof of papier op. Laat de achtergrond naar beneden doorlopen zonder kreukels of andere storende elementen.        

Het kunstwerk buiten fotograferen is ook goed mogelijk. Dan wel in de schaduw. 

Voor deze foto's gelden dezelfde eisen als voor de foto's van schilderijen.

Een paar voorbeelden van ruimtelijke objecten. 

Schilderij fotograferen 003.jpg
Schilderij fotograferen 008.jpg
Schilderij fotograferen 006.jpg
Schilderij fotograferen 005.jpg
bottom of page