top of page

​HOUTDRAAIERS IN NUNSPEET


Op zaterdag 20 oktober 2018 laten hobby-houtdraaiers zien wat ze maken en wat houtdraaien behelst. Houtdraaien is een heel oud ambacht. De Vikingen draaide al houten voorwerpen en misschien is houtdraaien nog ouder. Vroeger was houtdraaien een apart vak dat door gespecialiseerde meubelmakers werd bedreven. Er bestaan nog steeds een aantal ambachtelijke houtdraaiers in Nederland, al zijn dat er nog maar weinig. Meestal maken deze professionele houtdraaiers seriematig werk. Maar sinds de jaren 60 wordt houtdraaien steeds meer door hobbyisten ontdekt. Het ambacht houtdraaien is interessant als hobby. Het werken met hout, een levend materiaal dat oneindig veel verschijningsvormen kent, maakt draaien nog veel spannender. Wat is houtdraaien? 

Simpel gezegd: op een machine, de houtdraaibank, wordt een stuk hout bevestigd dat snel ronddraait. De houtdraaier vervormt het hout door er met behulp van gutsen of beitels houtkrullen van af te steken. Zo ontstaat de uiteindelijk gewenste vorm. Voorbeelden zijn: spinnewiel, schaakstukken, meubels, vazen, borden, schalen, kandelaars, dierenfiguren, speelgoed, tolletjes, en nog veel meer. Kortom alles dat rond en/of cilindrisch is kan op een draaibank worden gemaakt. Elke houtdraaier is op zoek naar weer een nieuwe techniek om zo zichzelf, en anderen te verrassen met het eindresultaat. Naast het beoefenen van het ambacht is er het hout zelf! Hout is in allerhande soorten en kleuren verkrijgbaar. Geen houtsoort is hetzelfde. Het leren kennen van de vele aspecten van dit duurzame materiaal is uitdagend en zelfs verslavend. Er zijn ook houtdraaiers die hun techniek en gereedschappen gebruiken om het door de natuur gevormde hout een extra dimensie te geven. Om dit te kunnen doen moet je het ambacht beheersen, en oog hebben voor het fraais dat in hout verstopt kan zitten. Om dan tot mooie resultaten te komen is naast vakkennis ook gevoel en kennis van hout nodig.

De Veluwedraaiers De Veluwedraaiers is een groep vrouwen en mannen die elkaar stimuleren in het beoefenen van hun hobby. Meestal gebeurt dat in de werkplaats van een paar leden of tijdens besloten bijeenkomsten. Een aantal houtdraaiers heeft houtdraaien tot een kunstvorm verheven. Kunstenaars en hobbyisten, ze hebben één ding gemeen en dat is op een draaibank mooie dingen maken. Zo’n groep houtdraaiers, allemaal hobbyisten, zijn de Veluwedraaiers. Veluwedraaiers is een afdeling van “Radius”,  Nederlandse vereniging van houtdraaiers.

Vrije Academie Nunspeet Het middelpunt om je te bekwamen in diverse kunstvormen is De Vrije Academie Nunspeet (VAN). De VAN bestaat dit jaar ook nog eens 50 jaar. Houtdraaien werd er nooit bedreven. En was er ook nooit te zien. Het is geweldig dat de VAN haar deuren opent en de Veluwedraaiers de gelegenheid geeft publiek kennis te laten maken met deze hobby (0f is het kunst?) In de VAN hebben de Veluwedraaiers de gelegenheid gekregen om publiek te laten zien wat houtdraaien is, wat er op een draaibank gemaakt kan worden en hoe houtdraaien in z’n werk gaat. Is houtdraaien iets voor U? 

U bent van harte welkom!  Misschien ook zelf eens proberen onder leiding van een ervaren houtdraaier? Iedereen die interesse heeft in houtdraaien is van harte welkom om een kijkje te nemen in de VAN aan de Stationslaan 28 te Nunspeet. Op zaterdag 20 oktober vanaf 10.00 uur tot 13.00 uur.


156 weergaven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page