top of page

VEILIGHEID ONLINE LESSEN

In de media zijn berichten verschenen over Zoom een aanbieder van video conferencing. En studenten van de Academie stelden daarover vragen. Daarom dit bericht.

De Vrije Academie Nunspeet maakt gebruik van Zoom voor de online lessen. We hebben het gebruik van Zoom goed bekeken en waar nodig extra maatregelen getroffen om de beveiliging beter te regelen.


1. Hoe gebruikt de Vrije Academie Nunspeet Zoom voor de online lessen:

 1. In Zoom worden geen e-mailadressen en profielen van studenten opgeslagen. De enige e-mailadressen voor het Zoom account zijn e-mailadressen van de Vrije Academie Nunspeet. Die gebruiken we om de online lessen te organiseren.

 2. De studenten krijgen van hun docent voor de online les een link met een Meeting ID. Met die link krijgen ze toegang tot de wachtkamer van de online les. 

 3. De studenten krijgen een wachtwoord om de online les bij te wonen. Zonder wachtwoord geen toegang. De docenten verstrekken de studenten het wachtwoord via mail of op ander manier.

 4. Bij het deelnemen aan de online les heeft de student de mogelijkheid om via de internetbrowser toegang tot de online les te krijgen. Dan hoeft Zoom niet geïnstalleerd te worden op de computer of tablet.

 5. Voor elke online les is er in Zoom een wachtkamer gemaakt. Iedereen die wil deelnemen aan de les, komt eerst in de wachtkamer. De docent bepaalt wie toegelaten wordt. Ongenode gasten hebben geen toegang tot de online les. 

 6. Alle studenten die meedoen aan een online les, moeten bij het aanmelden hun naam opgeven. Nu staat daar af en toe nog iPad of iets dergelijks. Alleen studenten die hun naam hebben ingevoerd, worden toegelaten. De docent vraagt de studenten in de wachtkamer om hun naam op te geven.

 7. Alle instellingen in Zoom zijn zo beperkend ingesteld dat er weinig risico’s zijn. Er kunnen bijvoorbeeld tijdens de les geen bestanden naar studenten worden gestuurd.

 8. Ook is de Chat functie uitgeschakeld. Deelnemers kunnen elkaar geen berichten, dus ook geen bestanden sturen. De docent kan wel berichten aan de studenten sturen.

 9. Alleen de docent kan zijn of haar scherm delen voor bijvoorbeeld informatie over een les. De studenten kunnen hun scherm niet delen. 

 10. De accounts van van de Vrije Academie Nunspeet zijn beveiligd met een sterk wachtwoord. We kijken nog of we daar een tweestapsverificatie aan toevoegen. 

2. Hoe kunnen studenten veilig gebruik maken van Zoom:

 1. Voor de online lessen van de Vrije Academie Nunspeet is GEEN account bij Zoom nodig. Dus maak die niet aan.

 2. Gebruik Zoom op een apart apparaat, bijvoorbeeld een iPad of laptop. Je kunt dan op een ander apparaat (telefoon of tablet) je e-mail en andere apps raadplegen.

 3. Gebruik een apart apparaat, waarop geen privacygevoelige gegevens staan. Schakel functies zoals locatie delen, toegang tot microfoon e.d., zoveel mogelijk uit. Ook is voor een app als Zoom op een iPad of iPhone niet nodig om 'ververs op achtergrond aan te zetten. Het is altijd een goed idee om de rechten van alle apps op je tablet of telefoon te controleren en zo weinig mogelijk toe te staan. Ook programma's op je computer kun je controleren op welke rechten ze hebben en of je dat wil.

 4. Deel de Zoom-link voor de online les niet op sociale media.

 5. Heb je Zoom op je computer, tablet of telefoon geïnstalleerd, zorg dan dat de updates ook geïnstalleerd worden. Zoom brengt regelmatig updates uit. Dus zorg net als voor alle apps en programma's dat ze up-to-date zijn.

 6. Geef bij 'Join the meeting' je naam op, zodat de docent kan zien wie toegang tot de online les wil. Zonder een voor de docent herkenbare naam, krijg je geen toegang.

 7. Als student kun je extra beveiliging voor jezelf regelen door op eigen kosten een VPN op je computer installeren. Zie voor meer informatie: https://www.vpngids.nl/vpn-info/wat-is-een-vpn/  Internetbrowser Opera heeft de mogelijkheid om in de browser een basis VPN in te stellen.

 8. Als je Zoom niet gebruikt voor een online les, plak dan met een ondoorzichtig plakband je camera af. 

 9. Zijn er geen online lessen meer van de Vrije Academie Nunspeet en je hebt Zoom niet voor andere doelen nodig verwijder dan Zoom van je computer, tablet of telefoon. 

Heb je vragen of opmerkingen stuur dan een bericht.

250 weergaven

Commentaires


bottom of page